[Gå till designsidan] [Gå till huvudindex] [Kontakta författaren] [Read this page in English]

© 1997 – 2011 Patrick Hassel Zein

Denna sida uppdaterades senast 20.09.2013


Annorlunda stickade tröjor för män

Efter att ha upptäckt hur svårt det är att få tag på ovanliga, skojiga, personliga, spänande, moderna och läckra mönster på herrtröjor, bestämde jag mig för att publicera alla de modeller som jag själv designat. Att mina tröjor genomgående är tänkta att i första hand passa för herrar, är absolut inget hinder för att modellerna skall kunna passa kvinnor eller barn – om inte annat så kan man säkert hämta inspiration från mina idéer.

Av "naturliga skäl" designar jag mest herrmodeller i isländskt yllegarn, men om någon kvinna eller tjej tycker om modellerna, eller om någon föredrar andra garner, så möter det säkert inga problem.

Alla bilder på denna sida är förminskade - klicka på dem för att se förstoringar!

Mina mönster säljs på ravelry.com!


Översikt:

"Takläggaren":

Denna synnerligen smakfulla och eleganta modell har ett flätmönster, där flätorna ligger i relief, som ett nät, över ett mönster av sexkanter. Bakgrunden är stickad i avig slätstickning (grått i de flesta exemplen nedan), medan fälten i avvikande färger är stickade i rät slätstickning. Nätet är stickat i samma färg som bakgrunden. Mönstret finns både med och utan huva.

Tekniken att blanda flätstickning och färgsättning, kallar jag för "fackverksstickning".

Storlekar: S (M) L.
Längd: 71 (75) 75 cm.
Vidd: 112 (120) 128 cm.


"En kinesisk modell":

Detta är en lättstickad modell med lite "ovanligt" snitt. Detta mönster är dock än så länge endast tillgängligt som skiss...

Storlekar: XS (S) M (L) XL.
Längd: 70 (72) 74 (76) 78 cm.
Vidd: 106 (112) 120 (128) 136 cm.

Observera: Tecknet på tröjan i bilden är mitt egen namn. Jag kan eventuellt hjälpa dig finna andra tecken... ;-)

Diagram: Du kan redan nu ta en titt på några stickdiagram för kinesiska tecken -- innehåller ett 20-tal olika nordiska personnamn! ;-)


"Södra Korset":

En mer krävande variation på den fackverksstickning som används i de ovanstående modellerna. Här bildar rälsmaskor ett stort flätmönster i relief. Banden och rälsmaskorna är stickade i rät slätstickning mot en bakgrund av avig slätstickning. Banden (med tillhörande rälsmaskor) stickas lämpligen i en eller flera avvikande färger. Modellen kan eventuellt förses med samma huva som "Takläggaren".

Storlekar: S (M) L.
Längd: c:a 72 (74) 76 cm.
Vidd: c:a 112 (120) 128 cm.


"Ruter Fyra":

Detta är en mycket enkel variation på den fackverksstickningen som presenterades i "Takläggaren". Detta mönster får det att se ut som att man bär en grå tröja med hål i ovanpå en gul tröja - eller möjligen en slät grå tröja med påsydda applikationer. Modellen kan eventuellt förses med samma huva som "Takläggaren".

Storlekar: S (M) L.
Längd: c:a 72 (74) 76 cm.
Vidd: c:a 112 (120) 128 cm.


"Grekiska Bårder":

Jag tänkte att det kunde vara intressant att sticka grekiska meander-bårder med flätstickning. När väl mönstret var klart, kände jag mig dock inte helt nöjd med resultatet. Kanske kan någon annan komma på en bra tillämpning av mönstret?


"Regndroppar":

När jag satt och provstickade en mini-version av "Ruter Fyra", kom jag på tanken att man skulle kunna applicera ett antal slumpvis placerade små rutor på en tröja. Eftersom detta är ännu en variant på min fackverksstickning, kommer dropparna i det närmaste att "rinna" som juveler ovanpå bakgrunden. Nu har jag själv inte testat att sticka detta mönster (kan det bero på att detta är ett av de mindre "manliga" mönstren?), men kanske kan det tilltala någon annan?


"Järnvägskorsningar":

Alla dessa flätmönster fick mig att tänka på rälsmaskor, som är ett litet "stickspår" vad det gäller flätstickning. Här handlar det om att enstaka räta maskor lyfts snett över bakgrunden. Enkelt och stilfullt. Detta är ett mönster som antagligen är svårt att försöka få i fler färger och min standardmodell av huva är svår att mönsterpassa... Däremot kan man välja mellan avig eller rät slätstickning för bakgrunden.


"Lövig slipover":

Det är tydligt att hösten är den tid på året då jag får nya idéer om stickade tröjor. Eftersom jag nu har så många tröjor, så kändes det helt rätt att nu börja tänka på att sticka en slipover. Åter igen får det bli ett strukturmönster i naturnära färger och garn i 100% islandsull. Motivet är gröna löv stickade i rät slätstickning med konturer och skaft stickade med räta maskor i samma grå färg som en aviga bakgrunden. Eventuellt skall jag prova att sticka all resår i den gröna färgen... Baksidan blir antagligen helt utan mönster.

Mönster: Under utveckling och testning...


Andra tröjor som jag stickat...

Min första modell (våren 2001) är en enkel tröja där oket försetts med ett vikinga-inspirerat mönster. Mönstret har gjorts av Elsebeth Lavold. De var såhär jag fastnade för flätstickning:

Min andra modell med matchande luva (sommaren och vintern 2001) är nästan identisk med den förra, men med mer färg. En enkel tråd blått yllegarn går genom hela tröjan. Tvåtrådigt yllegarn i sju färger har blandats med grundtråden. Lite mönster har lagts till på ärmarna.

Min tredje modell (hösten 2001) var ett beställningsarbete, Mönstret består av sju par ormar. Mönstret till ormhuvudena finns i en bok av Elsebeth Lavold, resten av designen är mitt eget arbete:


Saker stickade efter andras mönster...

Stickat efter isländska mönster:
En rätt komplicerad sjal   En enklare men mycket elegant sjal   Matchande vantar till den röda sjalen

En skojjig mössa till en liten flicka:
Detta är den enda saken på denna sida som INTE stickats i islansylle! ;-)


Om du är intresserad av stickning, kan jag även rekommentera en titt på mina böcker om krokning:
Krokning!