[Gå till huvudindex] [Gå till språkindex] [Kontakta författaren] [Read this page in English]

© 2001 – 2003 Patrick Hassel Zein

Denna sida uppdaterades senast 29.11.2003


Bajoranska Örhängen


En modell ur Star Trek, Deep Space 9

Allmänt

Bajoranska örhängen förekom för första gången i säsong 5 av "Startrek - The Next Generation", och förekommer frekvent i den senare serien "Deep Space 9". Folket (både män och kvinnor) på planeten Bajor bär en typ av örhängen i ena örat som en symbol för spirituell hängivelse. De flesta bajoranerna verkar föredra att ha örhänget i sitt högra öra. Vissa örhängen har fler detaljer än andra, men de grundläggande beståndsdelarna är en ring som fästes runt örats övre kant och förbinds med en kedja till ett öronclips på örsnibben. Silver är den vanliga färgen. Den övre ringen är nästan alltid fäst runt den mjuka ytterdelen av örats överkant, men vad gäller ensign Ro Laren, så sitter ringen runt hela mellanörats ytterkant.

Historien Bakom Öronhängena

Enligt de berättelser som presenteras i Startrek, användes bajoranska örhängen en gång i tiden för att visa en persons kast (så kallad D'jarra). Örhänget visade även diverse information of bäraren, som till exempel familjerelationer och yrke. Detta system sägs ha blivit mindre uttalat med tiden även om bärandet av örhängena fortsatt. Olika typer av ringar kan dock symbolisera bärarens yrke (religiösa personer bär ofta mycket intrikata örhängen, militärer har enkla örhängen och så vidare). Örhängena förväntas vara unika och anpassade efter varje individ.

De flesta bajoranska örhängena sägs vara handtillverkade i ett material kallat "diamid-pläterad birthium". Det sägs även att bärandet av örhängena troligen har samband med den bajoranska tron på pagh, livskraft, som kan kännas i öronen. När du bär ett bajoranskt örhänge så kommer du att både känna och höra det, så det finns faktiskt en del logik i detta!

Skapa Ditt Egna Örhänge

Ett äkta bajoranskt örhänge skall klämmas fast vid örat och den övre ringen skall ha en bra passform. Dessa båda detaljer leder till att örhänget har viss terapeutisk effekt liknande den som ges vid akupunktur. I två fall har jag kunnat påvisa att detta hjälper mot huvudvärk som ej kan lindras med värktabletter. En annan fördel med örhängen som kläms fast, är att om man fastnar i något så lossnar de utan att skada ditt öra. Med andra ord bör man undvika att tillverka örhängen som träs genom hål.

Den viktigaste detaljen i designen är att få en bra passform på den övre ringen. För att veta vilka mått som passar dig bäst, föreslår jag att du tar en bit silvertejp, placerar metalltrådar på tejpen och en ytterligare tejpbit ovanpå. Klipp bitar i olika längder och bredder, forma bitarna till ringar runt en penna eller sticka, och prova dessa ringar på ditt öra. Det är också en god idé att gå till en järnaffär och leta efter material att experimentera vidare med. Kom ihåg att ringen skall sitta kvar där du fäster den, men ändå vara bekväm. Tillverka en testring och prova att bära den under några dagar!

Mina egna efterforskningar har visat att den övre ringen bör ha en inre diameter på cirka 7 eller 8 mm, en bredd på 7 eller 8 mm samt en tjocklek på 1 mm. Ringen bör ha en öppning på cirka 2 eller 3 mm för att kunna träs kring örat. Den optimala positionen för ringen är det övre/yttre "hörnet" av örat, där örats kant sluttar i 45°. En högre placering av ringen gör att kedjan inte hänger lika dekorativt och den oftare kommer att fastna bakom örat, men det kan hjälpa ringen till att hålla för en tyngre kedja och extra dekorationer. Lägre placeringar begränsas mest av dina örons form och kedjans vikt.

Den mest passande längden för den kedja som sammanbinder den övre ringen och det nedre öronclipset varierar beroende på ringens placering och örats storlek. Allmänt sett är det bättre med en för lång än en för kort kedja - och man kan ju alltid korta av en kedja! Jag föreslår en längd på minst 10 cm. Tänk på att det finns flera olika typer av kedjor att välja bland! Ovanliga typer av kedjor rekommenderas.

Det nedre öronclipset kan se ut precis hur du vill. Du kan göra det fyrkantigt, trekantigt, runt, halvrunt eller i en annan form med eller utan mönster. Antagligen är det lämpligt att diametern eller sidlängden inte är mindre än 15 mm och clipset helst inte tunnare än 1 mm någonstans.

Antagligen är det bäst att placera extra dekorationer på det nedre öronclipset, men du kan också fästa dekorationer på kedjan eller på en extra kedja. Att dekorera den övre ringen är troligen olämpligt - bortsett från att kanske ha ett mönster direkt på ringen. Dekorationer görs vanligen i samma metall som resten av ringen, men liberala tillverkare av bajoranska örhängen kan använda fjädrar eller pärlor. Använd din fantasis fulla styrka!

När du funnit en övergripande design för ett örhänge som du tror passar dig, kan du ta med dig alla mått och skisser till en silversmed för att få smycke tillverkat i silver, vitguld eller annan metall efter eget tycke. Jag är rädd att jag däremot inte har den ringaste aning om var man kan hitta "diamid-pläterad birthium"...

Ytterligare Information

Ytterligare information om Star Trek, planeten Bajor och bajoraner finns på http://www.startrek.com/.

Några Kvinnliga Modeller

Några Manliga Modeller

Mina Egna Modeller

Den vänstra modellen identifierar Patrick Zein. Den högra modellen identifierar Wolfgang Zein. Båda clipsen har en sidlängd på 15 mm, ringarna har de ovan beskrivna måtten och kedjorna är på 10 cm vardera.