[Gå till huvudindex] [Gå till språkindex] [Kontakta författaren] [Read this page in English]

© 1997 – 2002 Patrick Hassel Zein

Denna sida uppdaterades senast 31.07.2002


Patrick Hassel Zeins Livsfilosofi

(Även kallad "Hoppsan! Var det mitt liv? Kan jag få ett till?")

Illustration © Microsoft Clipart

Några smått osammanhängande filosofiska funderingar...

Ånger och Ältande

Ibland säger folk att livet är kort. Det är det inte. Men tusan att det är för kort och värdefult att slösas bort på ånger och evigt ältande. Jo, jag har ångrat saker, och gudarna vete att jag dragit mitt strå till stacken vad det gäller ältande. Men jag försöker intala mig själv att tiden helt enkelt inte varit den rätta för att göra det jag ville eller hade bort göra den gången då fröna till min ånger såddes.

Varför inte ge ett par exempel? När jag var 17 år gammal drömde jag om att studera kinesiska, men jag gjorde det inte. Istället visade sig tiden vara mogen när jag fyllt 27. Vid ungefär samma tidpunkt började jag lägga på mig alldeles för mycket vikt. Emellanåt ville jag och försökte även att bli av med några kilon, men jag var helt enkelt inte tillräckligt motiverad och tiden var helt enkelt inte inne. Idag, fem år senare, är tiden mogen och jag tappar ett kilo varannan vecka. Jag mår toppen!!!

"Timing" är viktig, men även att inte rädas. Rädsla tenderar att blockera alla möjliga vägar i livet – oavsett hur vidöppna de egentligen är. Men om du skulle känna ånger angående något – vad det än må vara – så bör du lära dig att dra lärdom av denna erfarenhet och försöka att göra något år saken istället för att älta den. Ältande tär bara på ens krafter utan att leda till något resultat.

Jag läste en gång en bok fylld med filosofiska frågor. En av de frågor jag minns lyder såhär; "Om det vore ditt öde att dö idag, vad skulle då göra dig mest ledsen att INTE ha sagt till din nära och kära?". Det är verkligen lätt att förstå vilka implikationer som ligger i en sådan fråga, men det gör inte fråga mindre intressant. Detta är en av de första frågorna man bör fråga sig själv. Andra liknande frågor kan vara "Vad har jag alltid velar göra, men aldrig gjort?", "Vart leder jag egentligen mitt liv?", "Är det inte något viktigt som jag glömt att säga till mig själv?".

Följ ditt Hjärta och din Själ

Men om jag inte vet vart jag skall leda mitt liv? Hur vet jag vilken väg jag bör följa? – Det är enkelt att besvara! Din själv vet vägen, och din själ kommer att leda dig om du bara stannar upp och lyssnar på den. När du lyssnar på din själs röst och följer dess väg, så kommer du att finna sinnesfrid och du kommer att lyckas med vilken uppgift du än tar dig an.

Jag har hört talas om att aboriginerna tillämpar vad de kallar "walkabout". Ibland kan det hända att man svänger till vänster på livet väg, men själen svänger åt höger. Detta leder uppenbarligen till att man känner sig vilse. Vid ett sådant tillfälle skall man unna sig massor av ledig tid till att bara strosa runt och uppleva livets alla fasetter. Efter att ha gått runt ett tag kommer man till slut att hitta sin själv. Då skall man sätta sig ner och ta ett långt samtal tillsammans med sin själ. Prata, prata, prata tills du inte längre finner ord – det är då som diskussionen kommer att bli verkligt intressant!

Vanligtvis anser de flesta att de vet exakt vem de är, vad de vill / gillar / ogillar / drömmer och så vidare. Men på något sätt är det rätt vanligt att folk ändå inte är i fas med sina egna själar. Det är väldigt viktigt att alltid veta vem du är, var du är och vad du egentligen gör – och inte bara på ytan, utan djupt inuti. "Temet Nosce" är en latinsk sentens som betyder "känn dig själv" – det tycker jag är ett viktigt citat att alltid bära i minnet, för när jag känner mig i harmoni med min egen själv så känner jag mig kapabel till nästan vad som helst.

Kraften finns inom dig – För alltid

Vi bär alla på enorma krafter inom oss. Problemet är att långt ifrån alla lärt sig att använda dessa krafter. Krafterna kommer alltid att finnas där för dig när du följer ditt hjärta och din själv, de kommer aldrig att lämna dig ens om du försummar dem. En del må säga att mentala krafter inte existerar. Lyssna inte på dem! Kanske du inte har en trollkarls krafter, men i ditt sinne och i din själv har du mycket viktiga och mycket användbara krafter. Din största styrka är din själ!

Det finns mycket stress i den moderna världen. Det blir ständigt allt viktigare för alla att finna inre frid. Följ din själ, gör det! Lär dig vilka mentala krafter du äger, lär dig använda dem, lär dig att lita på dem och att inte vara rädd för att använda dem.

Dela med dig av din glädje till andra!

Om du är glad så skall du säga det högt och försöka göra andra glada! Om du ser något fint eller om någon gör något trevligt eller hjälpfullt så skall du säga det till andra – speciellt om det innebär att ge komplimanger till folk runt dig. Det finns alltid möjligheter till att ge komplimanger! Skratta och Världen skrattar med dig; snarka och du sover ensam, som Anthony Burgess så galant formulerade det.

Att hjälpa andra och att ge komplimanger gör att jag själv mår bättre. Att ge gåvor till andra är för mig en större glädje än att ta emot deras gåvor. Den bästa gåva jag kan få är glädjen i ansiktet på mottagaren!

Varje person bär på ett frö inom sig

Det frö du bär inom dig kan innebära möjlighet att bli en smart programmerare, en berömd musiker, en fantasifull kock, en känd konstnär, en skicklig smed eller vad som helst. Problemet är om du bär på ett frö som aldrig får chans att gro. Kanske skulle du kunna bli en perfekt bonde, men bor mitt inne i en storstad. Kanske borde du ha blivit viking, men föddes 1000 år för sent. Om man känner sig vilse, om man inte vet vad man vill göra, eller om man helt enkelt inte kan höra sin inre röst hur mycket man än lyssnar, så måste man prova sig fram i livet tills dess att man hittar den rätta vägen – eller så får man göra allt man kan för att nöja sig med den sist man hamnat i.

Under mitt liv har jag haft drömmar om att flytta utomlands för att arbeta i spännande länder som Italien eller Kina. Av olika skäl har jag inte varit mogen och inte hittat de rätta vägarna. Men så en dag öppnades de rätta portarna – till ett helt oväntat land. Inte visste jag att det var till Island jag borde bege mig. Men nu när jag sitter här, så inser jag att detta kommer att bli en tid full med nyttiga erfarenheter och upplevelser. Jag känner verkligen att jag är rätt person på rätt plats – även om just isländska råkar vara ett av de språk som jag inte kan. Nu ser jag att detta är något som jag trivs med. Jag får perspektiv på allt i mitt liv, perspektiv på vad jag anser vara bra och dåligt med Sverige – men jag lär mig även, ja kanske framförallt, att uppskatta min familj, min hemort, mina vänner.

Vad jag försöker säga är, att om du du inte vet vilket ditt "öde" är eller hur du skall styra det, så gör du antagligen bäst i att vara allert och greppa de linor som kastas ut till dig. Må så vara att alla beslut inte alltid visar sig vara de bästa, även om man kan vara alldeles övertygad om det från början, men erfarenheterna därav kommer i vilket fall garanterat att ge dig kunskaper att bedöma hur du skall gå vidare för att hitta platsen där just ditt frö kan gro.

Tid är det som du använder den till!

Älska livet! Älska dig själv!

Följ inte strömmen – sök nya strömmar!

Gläds åt alla små och enkla saker i livet!